توصیه های غذایی مزاج سوداوی
افراد با مزاج سرد وخشک که به اصطلاح «افراد سوداوي» نامیده می شوند، دارای کیفیت سرد و خشک هستند و در برخی از آنها علایم غلبه خلط سودا بروز می نماید. این افراد از نظر جسمی لاغر و نسبتا ریز جثه هستند. دارای پوست سفید و یا رنگ تیره بوده اکثرا پوستشان سرد وخشک و از نظر روحی، افرادي همه سونگر، میانه رو و محتاط بوده و به جزییات بیش از حد توجه می کنند. این افراد عموماً قسمت منفی هر امری را بیشتر از قسمت مثبت آن می بینند. همیشه در حال فکر و خیال اند و در حالات پیشرفته به وسواس و دودلی مبتلا هستند. همانند سایر افراد سرد مزاج توان ریسک بالایی ندارند و مستعد افسردگی و مالیخولیا هستند. افکاربلند و عاطفه عمیق از امتیازات آنهاست که منجر به شکوفایی استعدادهای هنری، خلاقیت های فنی و عقلی در ایشان شده و علاقمند به رشته های مربوطه می شوند. اگر سردي در مغز و روان این افراد غلبه کند، ترسو و مبتلا به سوءظن می شوند و تمایل زیادي به تنهایی وگوشه نشینی پیدا کرده و مستعد افسردگی می شوند. این افراد کم خواب می باشد و گاهی دچار اختلال خواب می گردند. انعطاف ناپذیرند. بیماریهای گوارشی بخصوص یبوست در این افراد شیوع بیشتری دارد. مثل خاك (که هر چیزي را در خود پنهان میکند)، نظرات خود را کمتر بطور آشکار بیان میکنند وخاطرات را درذهن خودنگه میدارند وپس ازسالها آنهارا بازگومیکنند.این افراد درعین ضعف جسمی ممکن است اشتهای غذایی کمی داشته باشند.اگراکثرعلایم فوق درشما وجودداردمزاجتان سردوخشک است وباید بامشورت و زیر نظر متخصص طب ایرانی تدابیرویژه این مزاج رابیشتررعایت کنید.
شما باید سعی نمایید فعالیت جسمی و ورزش متوسط داشته باشید. خواب شبانه خود را تنظیم نموده و از بیداری بیش از حد اجتناب کنید. سعی کنید از فعالیتهایی که استرس بالایی دارند اجتناب نمایید. بهتر است از خوردن غذاهاي تند و تیز، شور، مانده و بيات به خصوص گوشت، ماهي دودي، شيريني جات مصنوعي، فست فود، ادويه جات و نیز خوردن چاي پررنگ خودداري نمايید و در عوض بيشتر از غذاهای با مزاج گرم و تر و معتدل استفاده کنید. در صورت ابتلا به یبوست بجای مصرف ملینهای گياهي مانند سنا، از قدومه شيرازي، سبوس گندم، تخم ريحان، خاکشیر، کشمش، زیتون، هویج پخته، لبو و … کمک بگیرید. انواع سوپ، غذاهای آبکی، انواع حلیم و غذاهای چرب و شیرین به میزان معتدل برای شما مناسب است. از نوشيدن آب يخ، نوشابه هاي گازدار و دوغ ترش بخصوص وسط غذا خودداري کنید. مصرف پنير مانده همراه با چاي شيرين به عنوان صبحانه براي شما فوق العاده زيان آور است. استفاده از غذاهاي گياهي مانند آلو، اسفناج، کدو تنبل و هويج فرنگي پخته نيز بسيار مفيد است. غذاهای سرد و خشک مانند خيارشور، گوشت گاو، قارچ، سرکه، ترشيجات و سایر غذاخوری سودازا مانند بادمجان، غذاهاي نمک سود، تن ماهي، پنيرمانده، فست فود و نیز ماست ترش، چاي پررنگ و … براي مزاج شما مناسب نيست. اگرچه اجتناب از مصرف سوسیس و کالباس، قارچ و پیتزا برای همه افراد جامعه ضروری است، اما مصرف آنها افراد سرد و خشک، به شدت مضر است. روغن مالی بدن با روغن های گرم و تر مانند روغن بادام شیرین و ماساژ آرام و هفتگی برای شما بسیار مفید و رضایت بخش است.
توصیه های غذایی مزاج سرد و خشک بیشتر بخورید!! | محدودیتهای غذایی مزاج سرد و خشک کمتر بخورید !! | |||
گروه غذایی | شرح | گروه غذایی | شرح | |
گوشت | گوشت بره، کبوتر، مرغ محلی، کله پاچه، اردک، بلدرچین | گوشت | گوشت گاو، ماهی، سوسیس و کالباس، همبرگر | |
سبزیجات | ساقه کرفس، ریحان، جعفری تازه، مرزه، ترخون، کنگر، چغندر، شلغم، هویج، زردک، جوانه گندم، لبو | سبزیجات | کلم، گل کلم، گوجه فرنگی، قارچ، نخودسبز، لوبیاسبز، بادمجان | |
میوه و آجیل | سیب با پوست، گلابی، طالبی، به، آب نارگیل، زیتون، بادام شیرین، خربزه، انگور، آلوی شیرین، فندق، توت، کشمش، انجیر، رطب تازه، پسته |
میوه و آجیل | میوه جات ترش، لیمو، پرتقال، گریپ فروت، توت فرنگی، تمشک | |
غلات و حبوبات | نخود، گندم، لوبیا، کنجد، ماش | غلات و حبوبات | ارزن، نخودفرنگی، عدس، باقلا | |
روغن و لبنیات | کره محلی گاوی، روغن گاو، روغن کنجد، روغن زیتون، روغن بادام شیرین، شیرمحلی تازه، پنیر تازه(لاکتیکی)، خامه | روغن و لبنیات | ماست ترش، کشک، پنیر مانده | |
ادویه جات و طعم دهنده |
هل، دارچین، زعفران، تخم ریحان (به میزان کم) | ادویه جات و طعم دهنده |
سماق، ادویه جات تند و تیز، انواع سس | |
نوشیدنی | شربت زعفران، شربت شیره خرما، سرکه شیره، شربت شیره انگور، سکنجبین های شیرین | نوشیدنی | آبلیمو، رب گوجه بازاری، آب غوره، قهوه، آب میوه ترش، چای پررنگ، یخ، ترشی، سرکه | |
سایر غذاها | تخم مرغ، شوید پلو، زیره پلو، پلو زعفرانی، نخودآب، نان سنگگ کنجدی، فرنی بادام، شیره خرما، شیره انگور، ارده، پلوشیره، انواع حلیم، مربای زردک، انواع حلوا، انواع حریره، پلوماش، کشمش پلو، شیربرنج، شله زرد، کله پاچه |
سایر غذاها | پیتزا،عدسی، عدس پلو، برنج ساده خصوصا آبکش شده، غذاهای سرخ کرده، چیپس، انواع فست فود |