استفاده از زالو برای درمان بیماری ها و تاریخچه زالودرمانی به حداقل ۲ هزار سال قبل بازمیگردد، زالو به عنوان یک جراح کوچک به پاکسازی بدن و رفع بسیاری از بیماری ها کمک میکند. زالو با مکش خون باعث ایجاد تعادل اخلاط در بدن می شود . تاثیرات شگفت انگیز زالودرمانی با ترشح آنزیم های موجود در بزاق زالو تکمیل میگردد. در ادامه به توضیح این روش سنتی درمان و اهمیت و جایگاه آن در درمان بیماری ها در دنیای امروز می پردازیم.
مکانیسم عمل زالو چگونه است؟
این کرم ها دارای دو بخش مکش در عقب و جلوی بدن خود هستند که از آن برای اتصال به بدن میزبان و مکیدن خون آن استفاده میکنند. مکانیسم عمل زالو از طریق بادکش های موجود در دهان این موجود آغاز میشود. دهان زالو دارای سه فک است که در هر کدام حدود ۱۰۰ دندان کوچک وجود دارد. زالو با گاز گرفتن محل اتصال خود به بدن میزبان شروع به مکیدن خون از موضع میکند. این انگل خونخوار در هربار تغذیه خود که تقریبا ۴۰ دقیقه طول میکشد حدود ۱۰تا ۱۵ میلی لیتر خون را می مکند. زالو در هنگام تغذیه از میزبان بزاق خود را در محل ترشح میکند، که در این ترشحات بیش از ۱۰۰ نوع ماده با خواص ضد درد ، ضد التهاب، و ضد انعقاد وجود دارد.
بهترین نوع زالو کدام است؟
از میان ۶۵۰ گونه زالوی موجود در جهان، تنها چند نوع از زالو قابلیت استفاده درمانی دارند و از این تعداد بیشترین و بهترین نوع زالوی مورد استفاده در پزشکی زالوی هیدرومدیسینالیس است. طول بدن این زالو ۱۲ سانتی متر بوده و دارای رنگ زیتونی با خطوط طولی زرد رنگ در سطح پشتی خود می باشد.
آنزیم های مهم ترشحات بزاق زالو
برخی از مهم تریم آنزیم های موجود در ترشحات بزاق زالو شامل هیرودین، کالین، دستابیلاز، آگلین ها، هیالارونیداز، همنتین و کلاژناز هستند.
در میان این آنزیم ها شاخص ترین ماده موجود در بزاق زالو هیرودین است که یک ماده ضد انعقاد خون بوده و عامل بخش مهمی از اثرات زالو درمانی است.
از جمله سایر مواد موجود در بزاق زالو ، یک ماده بی حس کننده موضعی است و وقتی زالو به میزبان خود متصل شد با ترشح این ماده موجب بی حس شدن محل میشود. این عمل موجب میشود که میزبان وجود زالو بر روی بدن خود را احساس نکند.
همچنین مواد بیواکتیو موجود در بزاق زالو موجب کاهش پاسخ ایمنی سلولی میزبان شده و در نتیجه درد تورم و التهاب محل نیش زالو را کاهش میدند.
برخی از مواد موجود در بزاق زالو میتوانند موجب بهبود جریان خون مویرگی، بازگرداندن نفوذپذیری عروق آسیب دیده در بافت یا ارگان ،کاهش تورم، حل کردن لخته های خون ارگانیزه شده،کاهش فشار و ویسکوزیته خون، افزایش ایمنی و برقراری تعادل ایمونولوژیک در ارگانیسم شوند.
آیا زالودرمانی عوارض دارد؟
هر نوع روش پزشکی در صورت انجام نادرست می تواند باعث بروز مشکل و عوارض گردد، در زمینه زالو درمانی تجویز پزشک، رعایت کامل نکات بهداشتی، استفاده از زالوی مناسب و یکبار مصرف، توجه به شرایط سنی بیمار و زالواندازی با حضور پزشک باعث حذف عوارض این نوع درمان میشود. اما به طور کلی عوارض گزارش شده موارد زیر می باشد:
عفونت
خونریزی شدید از محل زالودرمانی
آنمی و واکنش های الرژیک
در مواردی مهاجرت زالو
انتقال برخی عفونت ها از فردی به فرد دیگر (این مسئله در مواقعی که از یک زالو برای چند نفر استفاده شود اتفاق می افتد، امروزه زالو ها یک بار مصرف هستند و پس از یک بار قرارگرفتن بر بدن بیمار و پایان عمل خونگیری معدوم میشوند)
چه زمانی زالودرمانی تجویز میشود؟
زالودرمانی معمولا زمانی انجام میشود که احتیاج به پاکسازی عضوی وجود دارد و به عللی مانند ویژگی های بیماری و محل درگیر، سایر تکنیک های خونگیری مانند حجامت و فصد امکان پذیر نباشد. در مطالعات سال های اخیر اثبات شده است که زالودرمانی گزینه درمانی ایمن موثر و کاربردی در درمان طیف وسیعی از بیماری ها است.تاثیرات شگفت انگیز زالودرمانی
در طب ایرانی زالودرمانی برای چه کسانی تجویز می شود؟
در زنان، کودکان افراد مسن، افرادی که قوای ضعیفی دارند و یا کسانی که ترس از خونگیری داشته یا تحمل تیغ را ندارند استفاده از زالودرمانی کاربرد بیشتری دارد.
در مواردی که نیاز است خون از عمق کشیده شود از زالو استفاده میشود. زیرا زالو نسبت به حجامت جذب خون بیشتری از عمق دارد. همچنین زالو فقط خون فاسد را از بدن خارج میکند و خون سالم و قابل استفاده برای فرد از بدن او خارج نمیشود.
زالو برای درمان چه بیماری هایی کاربرد دارد؟
در پزشکی روز دنیا استفاده از زالودرمیانی در حال افزایش است امروزه زالو درمانی در درمان طیف وسیعی از بیماری ها به کار می رود که شامل بیماری های :
قلبی عروقی
جراجی های ترمیمی
دیابت
بیماری های عفونی
بیماری های ماسکولواسکلتال مانند ارتریت و استئوآرتریت،
ضایعات پوستی،
دندانپزشکی
اختلالات سیستم عصبی مرکزی و آندوکرین
بیماری های گوارشی
اختلالات هماتولوژیک،
اختلالات کبدی
بیماری های چشم
مشکلات شوایی
بیماری های تنفسی
بیماری های کلیوی
اعتیاد
ترمیم زخم های التیام نیافته مانند زخم دیابتی زخم های واریسی فیلاریازیازیس و گرافت های پوستی
درمان آبسه
ترمبوفلبیت سلولیت و ورید های واریسی
بیماری های خوش خیم پروستات،سرطان پروستات
همچنین بیماریهای زنان مانند ضایعات فیبروکیستیک پستان، تبخال و زگیل ناحیه تناسلی، ناباروری، ناتوانی جنسی،اندومتریوز، سندرم تخمدان پلی کیستیک و سرطان تخمدان کاربرد دارد.